(ENGLISH) (PORTUGUÊS)

Zondag aanstaande is het Oudejaar. 

Ik vind het bijzonder dat ik juist op de laatste dag van het jaar een samenzijn mag organiseren en een les mag geven. Dat vraagt om een speciale invulling. Wanneer je zelden of nooit naar een yogales komt, ben je zoals altijd ook van harte welkom. Ik vermoed dat het een mooie bijeenkomst wordt waarin de geest de ruimte krijgt. 

December is voor velen de maand van de goede voornemens die we gaan uitvoeren in het nieuwe jaar, zodra de feestdagen voorbij zijn. Dat kan dus zijn 2 januari of in Portugal 7 januari omdat op 6 januari veel aandacht wordt besteed aan de komst van de Drie Koningen.

Bekende voornemens zijn

  • gewicht kwijtraken
  • ophouden met roken
  • alcohol laten staan gedurende twee maanden
  • meer bewegen
  • (groot)ouders vaker bezoeken
  • etc.

Meestal verdwijnen deze voornemens als sneeuw voor de zon na een maand of twee maanden. Dat heeft een reden die ik zondag zal vertellen.

Ik vraag je om vóór zondag vier lijstjes van vier punten te maken en mee te nemen naar de les:

  1. van de mensen van wie je houdt;
  2. van de mensen die een belangrijke rol spelen (hebben gespeeld) in je zelfontwikkeling;
  3. van mooie (onverwachte) gebeurtenissen in je leven het afgelopen jaar; 
  4. van je wensen voor jezelf voor 2024. Bedenk daarbij dat alles, maar dan ook alles, mogelijk is. Denk daarbij in het groot, het zogenaamde onbereikbare, dat waarvan je vindt dat het niet voor jou is weggelegd.

Schrijf de lijstjes op aparte losse vellen papier. Neem de tijd. Besteed er aandacht aan. Maak het mooi, zoals je een cadeautje mooi inpakt voor een ander. Je bent iets uitermate belangrijks aan het doen voor jezelf!

En dan nog iets:

Ik stel vanaf nu voor de zondagse bijeenkomsten een moment aan het einde van de les in waarin jullie vragen kunnen stellen. Dus heb je een (levens)vraag, stel die dan in de wetenschap dat de vraag onbewust in de hele groep leeft. Schroom niet want het antwoord is in de groep of in mij al aanwezig alleen hadden we onszelf nooit de vraag gesteld. Met zijn allen weten we veel en kunnen we zo veel van elkaar leren. 

Ik weet zeker dat je na deze waardevolle ochtend op een heel andere manier het oudejaar uitluidt en het nieuwe binnengaat. 

Ik hoop jullie zondag in grote getale te mogen begroeten in de zaal van het zwembad. Ik zorg voor thee en zoets.

Kun je er niet bij zijn dan wens ik je nu alvast een gezegend 2024.