Liesbeth Steur

schrijver in Portugal

Zinvol

[português]  [English]

Al jaren zit er een uitgeknipte column in mijn knipselarchief. Helemaal vooraan. Geen enkel knipsel daarna heeft een hogere plaats gekregen dan dit schrijfsel. Iedere keer lees ik het alsof het nieuw is en iedere keer ben ik het hardgrondig eens met wat er staat. De column van Arnon Grunberg verscheen op 24 februari 2015. Hij schreef of schrijft nog (dat weet ik niet) onder de titel Yasha een wekelijkse column in de VPRO gids. En alleen deze heb ik uitgeknipt en bewaard.

Vandaag ging de column opnieuw door mijn handen en opnieuw vroeg ik me af: bewaren of niet? Ik bewaar het besluit ik nu en deel de tekst met je. Voor het geval je het toen hebt gemist en omdat het mij iedere keer weer tot nadenken stemt.

Zwakte

Ziekte associeer ik met zwakte en zwakte moet voorkomen worden. In theorie ben ik ruimdenkend en kan ik alles verdragen, maar in de praktijk huiver ik voor ziekte en zwakheid, vooral als die te dichtbij komen. Waarmee ik bedoel dat ik huiver voor eigen zwakheid, hoewel ik ook andermans zwakte huiveringwekkend vind als ik daarmee van dichtbij geconfronteerd word.
Dit is allicht psychologisch te verklaren. Mijn moeder had geen of weinig mededogen als haar kinderen ziek waren, ze had de neiging verwijten te maken bij ziekte: ‘Waarom ben je ook zonder sjaal de deur uitgegaan, ik heb het je nog zo gezegd.’ En van het ziekbed van mijn vader herinner ik me dat ze steeds maar bleef herhalen: ‘Hoe kon je ons dit aandoen?’
Deze psychologische verklaring is me te makkelijk, te mooi ook. Alles past en wanneer alles past, wordt de werkelijkheid onrecht aangedaan. Veel kan van die werkelijkheid worden gezegd, maar een opgeloste puzzel is die werkelijkheid nou net niet.
Voor mij begint zwakheid bij een verkoudheidje. Een van mijn missies is het om niet verkouden te worden. Niet dat ik allerlei homeopathische medicijnen slik of overdreven in de weer ga met vitamine C, ik bezweer de verkoudheid met wilskracht.
Wanneer dat niet lukt, ervaar ik het als een persoonlijke nederlaag. Een vorm van falen. Ziek zijn, ook al gaat het slechts om een verkoudheidje, is een vorm van schuldig zijn. De ziekte is het tastbare bewijs van de schuld, al is het maar de schuld niet genoeg voor jezelf te hebben gezorgd.
Artsen bezoek ik dan ook zelden, want ik ben principieel niet ziek. Meestal alleen als ik inentingen nodig heb voor het reizen naar exotische gebieden.
Men zou in dit alles angst voor de dood kunnen zien – een angst die je in bijna alles kunt zien – maar ook die verklaring lijkt me te simpel.
Ik zou het zo zeggen: werk is de rechtvaardiging van mijn bestaan. Als ik ziek ben, kan ik niet of minder werken en vervalt die rechtvaardiging.
Ik vrees niet zozeer de dood als wel het punt dat ik nog besta zonder dat bestaan verder te kunnen rechtvaardigen.

Arnon Grunberg

Misschien wil je nu allerlei bezwaren opperen over bijvoorbeeld dat je er niets aan kunt doen als je ongeneeslijke ziekte krijgt. Daar gaat het hier niet over, vind ik. Ik doel hier meer op het geheel. Als ik het lees met mijn wijde blik, dus niet door een tunneltje, dan klopt het voor mij.

Alle woorden passen in mijn beeld over de zin van het bestaan. En die zin is een bijdrage zijn voor de maatschappij. Of je nu boeken schrijft of iets anders doet, je kunt altijd een bijdrage zijn.

Vorige

Verwacht wonderen

Volgende

Voorbij mijn comfortzone

 1. C. Verharen

  Een voor mij te begrijpen na / doordenker…!

 2. M.A. Roemers

  Zoek geen hulp, wees de hulp.
  Zoek geen licht, wees het licht.
  Zoek geen warmte, wees de warmte.

  Citaat van een ongeneselijke zieke moeder, als laatste wijze raad voor haar zoon.
  Zij was eerste generatie gastarbeider, wat een wijsheid!!

 3. Het interessante is dat we steeds meer naar een wereld gaat waarin allerlei oude vormen van arbeid overbodig worden. Dat heeft de automatisering laten zien. En wellicht is de techniek soms en in toekomend mate van een groter nut dan wij kunnen accepteren. Afgelopen zondag Tegenlicht: een kwart van de mensen vindt dat men zinloos werk doet.

  Uiteindelijk kom je uit bij de zin van het leven. Dansend op een vulkaan van onzekerheid. Lachend.

  • Marco Raaphorst, ik heb de documentaire nog niet gezien en ik geloof dat werk over het algemeen helemaal gaat veranderen. Ik vraag me trouwens af of er zinloos werk bestaat. Iedereen draagt bij aan de wereld, aan de mensen om hem of haar heen. Het gaat niet zo zeer over het onderwerp van je werk en wel over de manier waarop je in het leven staat en dus handelt. De zinvolheid van het bestaan gaat voor mij daarover. Als straks misschien al het werk door robots wordt gedaan dan kun je je leven nog steeds zinvol maken. Net als nu.

Laat je een reactie na!?

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema gemaakt door Anders Norén

%d bloggers liken dit: