Life starts with a thought and then it becomes history

#WoW | Dilemma

Dilemma: 

Een dilemma is een situatie of probleem waarin uit twee even onaantrekkelijke (of aantrekkelijke) alternatieven moet worden gekozen. De keuze kan daarom niet alleen op logische gronden gemaakt worden. De weg om uit een dilemma te geraken is dan ook vaak een zeer persoonlijke keuze.

[bron Wikipedia]

Een dilemma ontstaat pas als we denken dat we moet kiezen tussen twee dingen. En daar zit het probleem: we denken dat we moeten kiezen. Zodra het moeten kiezen ons niet meer loslaat en de deadline voor de keuze voor de deur staat, is de keuze zelden goed.

Volgens mij zit het zo. Althans, dat heb ik geleerd en jaren getraind en het werkt bij mij uitstekend. 

Als ik denk dat ik een keuze moet maken tussen twee dingen dan stop ik. Het geredeneer in mijn hoofd irriteert me omdat het niet vanzelf stopt. Het afwegen gaat maar door van ja of nee. Ik stop dus bewust met denken over dat onderwerp en ga iets heel anders doen. 

Kiezen is gebaseerd op angst. De moderne keuzestress is ook angst om het niet goed te doen, vooral voor de buitenwereld van wie je de waardering wilt oogsten. 

Je weet iets of je weet het niet. Als je het weet dan doe je het. Dat gaat dan helemaal vanzelf. Als je het niet weet ga je afwassen of wandelen of je huis schoonmaken of werken, studeren. Kortom je doet alles behalve nadenken over die zogenaamde keuze die je denkt te moeten maken. Totdat je het weet. En dat weten komt uit je intuïtie – sommigen zouden zeggen uit je hart. Je intuïtie kun je pas horen, waarnemen, registeren als het denken op de achtergrond is en stil lijkt. 

Ik kan je verzekeren dat het werkt en ik heb voor lastige keuzes gestaan in mijn leven die eigenlijk – als ik eerlijk was tegen mezelf – helemaal geen keuzes waren. Je weet van binnen altijd wat het juiste is. Vertrouw daar maar op. 

#WoW staat voor Word of the Week (voorheen Word on Thursday). Iedere donderdag kiezen Karin Winters en Irene Bertholee om beurten een woord waarover je iets kunt schrijven, vloggen of ploggen.

Previous

#WoW – Cookies

Next

Wereldvrede begint bij jou

2 Comments

  1. Dank Liesbeth, ik ga ermee aan de slag. (Hierover heb ik voor de verandering géén twijfel.)

  2. Ja wat goed verwoord….eens zien of dat gaat lukken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén