Liesbeth Steur

schrijver in Portugal

#WOT 8: FEIT

De Write On Thursday. #WOT van Karin Ramaker http://networkedblogs.com/ujjHC

Iedereen kan meedoen, het is een creatieve schrijfopdracht, vrij om te bepalen hoe je dat wilt doen, zoals het bij bloggen hoort en mag kort, lang, in blog, flog- of vlogvorm. Het gaat erom dat je het woord wat elke donderdag gebruikt gaat worden in z’n meest vrije vorm kan uitleggen. Wat vind je ervan, hoe denk je erover, heeft het een metaforische werking, zijn er vergelijkingen, kun je een anekdote terughalen, laat het je dromen of is het vlak en abstract?

#WOT 8: Feit = een gebeurtenis of omstandigheid die werkelijk gebeurd is. Aan een feit
 kun je niets
 meer veranderen.
 Of wel..?

Iets dat werkelijk is voorgevallen is een feit. Dat is de enige juiste betekenis van het woordje “feit”. Iets dat is voorgevallen, kun je niet meer veranderen. Aan een feit, kun je dus niet sleutelen.  Stel je wordt aangereden door een fietser. Je zit ineens op de straat. Je staat niet, je loopt niet. Je zit en een fietser heeft dat veroorzaakt. Dat is de werkelijke gebeurtenis. Dat is een feit. Zonder verdere interpretatie betekent het dat je liep, er reed een fietser tegen je aan en je zat ineens op de straat. Niet meer en niet minder. Maar dan gebeurt het. Er valt een gedachte in je hoofd die zegt dat die fietser een eikel is en dat jij het slachtoffer bent. Zo ontstaan de eerste verhalen die zich opstapelen en je steeds verder weg brengen van die ene werkelijkheid: fietser rijdt voetganger aan. Jouw verhaal gaat verder. Fietser kijkt niet uit. Voetganger had voorrang. Voetganger had alle recht en fietser hield geen rekening met je. Daar begint de manipulatie van het feit, de werkelijkheid. En het menselijk denken is kampioen in manipuleren. Niet met opzet. En dat is wel wat er in je hoofd gebeurt.

Hoe weet jij trouwens dat die fietser geen rekening met je hield? Kun je in zijn denken kijken? Ben jij helderziend? Het is jouw conclusie die gebaseerd is op wat je in je leven hebt geleerd. Op de informatie (die je nooit op waarheid hebt onderzocht maar klakkeloos hebt aangenomen voor waar) waar je altijd automatisch uit put. Stel dat je bewust zou nadenken, dan zie je alleen het feit. En waarom fietser jou aanreed dat weet je niet.

Verhalen maken, noem ik dat. Verhalen die je mijlen weg brengen van dat ene feit, van de werkelijkheid. Dat doen we de godganse dag. Van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat. Vandaag bijvoorbeeld werd me gezegd dat ik een fantast ben. Omdat ik vertelde dat de Hollandse luchten zoveel schakeringen grijs kunnen vertonen. Dat gebeurt me wel vaker. Dat is een interpretatie van een ander. Toevallig is het dit keer iemand die continu in andermans hoofd zit. Ze maakt zich altijd zorgen over wat een ander doet en denkt. Volgens mij ben je dan de grootste fantast. Want stel je voor. Je fantaseert de hele dag over wat een ander wel zal denken. Je bent dus niet aanwezig in je eigen hoofd. Dat is eenzaamheid ten top en het getuigt ook van een grote arrogantie. Te zeggen dat je weet wat iemand anders denkt.

De enige naastenliefde die je kunt tonen is “je bemoeien met je eigen zaken”. Niet mee-fantaseren met de ander en de feiten zien zoals ze zijn. En “je bemoeien met je eigen zaken” betekent dat je blij bent met jezelf. Je hoeft niets te verzinnen voor een ander en dat is voor de ander heel relaxed. Geen ongevraagde adviezen meer, geen opdringerige zogenaamde goedbedoelde bemoeienis. Gewoon ZIJN met jezelf en met de hele wereld. Dat is vreugdevol leven. Dat je hier op aarde rondloopt is een feit, hoe je het leven ervaart heb jezelf in de hand.

Vorige

Write on Thursday: #WOT 7 KEUZE

Volgende

Patricia aan het werk

  1. feiten en verzinsels zijn vaak niet uit elkaar te houden.

  2. Mooi geschreven, mooi verwoord. Vind je laatste alinea wel hard en kort door de bocht. Mensen zijn mensen, en ze alleen gevraagd met elkaar in contact brengen (dat zie ik als uiterste consequentie van wat jij schrijft, misschien mis), dat lijkt me eenzaam worden. En dan wordt er meer gefantaseerd dan jou lief is…

  3. zonder beoordeling aanschouwen wat is. …

  4. Zo is het en niet anders, of toch… Mooie denkwijze!

  5. Is het niet zo dat de enige naaste liefde die je kunt hebben is accepteren dat een ander andere fantasieën heeft dan jij en dit oke vinden? Jouw vrijheid hout op waar die van een ander begint. Zoiets.

  6. feiten en taal. dat we alles maar willen aanduiden via verhaaltjes.

    zijn we het verzinsel van onszelf?

Laat je een reactie na!?

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema gemaakt door Anders Norén

%d bloggers liken dit: