chris-ensey-87456-unsplash

Chris Ensey – Unsplash

Meditatie en hatha-yoga lerares

Ik kwam in 1973 yoga op het spoor door een boekje dat ik vond op een rommelmarkt. Ik was meteen gefascineerd en ben begonnen met thuis trainen en lezen van alle boeken die voorhanden waren in die jaren. Daarna vond ik een yogaleraar en toen in mijn woonplaats een officiële opleiding werd aangeboden, ben ik die gaan volgen en behaalde in 1980 mijn diploma.

Het leren heeft nooit stil gestaan en dat zal het ook nooit doen. Ontwikkeling staat voor mij gelijk aan leven. En mijn leven heeft daarom ook nooit stil gestaan. Ik ben nu vele (40) verhuizingen verder en woon sinds 2016 in de binnenlanden van Portugal. Ik heb opnieuw een yogastudio, dit maal in het dorp vlakbij mijn boerderij.

Mijn manier van yogales geven is eigen aan mij. Als altijd is hatha-yoga in de puurste vorm de basis van al mijn lessen. De nadruk ligt op beweging en het verkrijgen van zelfkennis en kennis van je eigen lichaam.  Mijn vorm van yoga zou je kunnen benoemen als een meditatieve yoga. Lichaam en geest werken altijd samen.

Dat is hatha-yoga ten voeten uit: actief en stil.

Ik geef ook les in mediteren. Ik vind het uitermate belangrijk dat iedereen dat leert. Misschien is dat in deze tijden nog belangrijker dan yoga zelf. Want bewegen kun je op vele manieren. Je trainen in bij jezelf te blijven, bij je intenties, zonder je te laten afleiden door allerlei digitale informatie is de grootste uitdaging van de 21steeeuw.

Het verliezen van je focus – op allerlei gebied – maakt je zo onwetend als een slaapwandelaar.

Ik ga graag wakker door het leven.

En jij?

Columniste

Ik schrijf en publiceer al jaren columns en blogs. Over gewone en ongewone voorvallen in het leven. Je kunt mijn blog volgen door je e-mailadres op te geven op deze website.