auteur | autora | author

Waar is de waarheid?

Photo by pawel szvmanski on Unsplash

(português)  (English)

Mijn Indische moeder (Els Steur-Schul 1919-2013) hield niet van extremen, tegenstellingen en luide discussies op zijn Hollands waarin de deelnemers elkaar hun eigen waarheid wilden opleggen. Ze suste voorzichtig en zei achteraf – nooit in het heetst van de strijd – dat de waarheid ergens in het midden ligt. Ik was zelf als jong meisje nogal uitgesproken en begreep niet goed wat die uitspraak te betekenen had. Ja, dat iedereen dus een beetje gelijk had. En dat kon toch niet.

Inmiddels ben ik geen jong meisje meer en door het leven te leven tot het inzicht gekomen dat mijn moeder gelijk heeft. Tegenwoordig hoor ik het mezelf denken en houd bij hoogoplopende discussies wijs mijn mond. Misschien hoort het wel bij de jeugd om ergens pal voor te gaan staan en te vinden dat het de enige waarheid is. Ik denk ook wel dat het innemen van een positie moet, al was het maar om erachter te kunnen komen dat het over iets heel anders gaat dan jouw eigen gelijk. Tenminste als je tot inzicht wilt komen. Want niet iedereen wil zich bewust worden van zijn eigen functioneren. Beter gezegd, niet iedereen weet dat hij of zij zich bewust KAN worden van zichzelf.

Een tegenstelling in onze wereld is bijvoorbeeld de klimaatverandering en de oorzaken daarvan. Is het de mens die alles fout doet of is het universum debet aan dit alles? Zij die denken dat het door menselijk handelen komt, doen een bijdrage door elektrisch te gaan rijden en een laadpaal aan te laten leggen voor de deur of in de garage. Ze gaan vegan en biologisch eten en kopen alles online.
De activisten gaan de straat op en vervloeken anderen die gewoon doorgaan met benzine verstoken en vlees eten en noemen die groep de ontkenners. De een houdt van Greta T., de ander vindt haar een marketing brand van de biljonairs die via een hun ecologische biomassacentrales hun beurzen kunnen spekken. Dat daarmee het leefklimaat op aarde wordt vernietigd heeft geen importantie. (The Planet of the Humans).

We zijn in een tijdperk beland waarin we alle informatie kunnen opsporen via het internet. We hoeven geen universitaire studie te doen om van alles te weten te komen. Want hoe vreemd is het dat de meeste virologen op deze aarde een geheel eigen idee hebben over Covid-19. Wat is de waarheid? Een mens kan zich zelf gelukkig heel goed informeren als hij of zij daar de tijd voor neemt.

Het ideale leven bestaat niet alleen uit materie of geest. Het is niet het een of het ander. Het is allebei. Het is belangrijk om zoveel als mogelijk de materiële wereld te leren kennen en het is even zo belangrijk om de geest te leren kennen. Wat tussen die twee in ligt, daar zou wel eens de waarheid kunnen zijn.

Het ontwikkelen van de geest maakt mij bewust van mijzelf en mijn omgeving en mijn rol in die omgeving. Het doet me beseffen dat de aarde – de natuur – het menselijk leven mogelijk maakt en alles biedt om het leven te kunnen leven. Aan niets hoeft het de mens te ontbreken. Het ontwikkelen van mijn kennis over de materie, stelt mij in staat gebruik te maken van uitvindingen die bijdragen aan een leven waarin minder hoeft te worden gezwoegd waardoor er weer meer tijd is voor het tot bewustzijn komen.

Materie en geest horen bij elkaar als de twee botten in mijn arm. De waarheid zit misschien wel in de flexibele buiging van de elleboog. Beweeg je arm maar eens en voel bewust de buiging. Al maak je een boze spierbal of een vuist, die buiging is er altijd.

Vorige

Het begin

Volgende

Zo mooi als de nacht

  1. Mooi, Liesbeth. Ooit leerde ik over buigers en strekkers en over twee soorten zenuwweefsel, sympathen en para-sympathen, noodzakelijk voor het evenwicht in het organisme. Zen!

  2. Sera

    Prachtig verwoord Liesbeth!

  3. Patricia Steur

    Wat een goeie vergelijking Lies! Heel goed!

Laat je een reactie na!?

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema gemaakt door Anders Norén