
Photo by Christopher Beloch on Unsplash
Volg je hart! is de meeste gehoorde opdracht van onze tijd. Dat is wat moet. Je hart volgen.
De vraag is: hoe weet je wat je hart wil?
Het is een prachtig advies en wat zou het mooi zijn als iedereen gewoon zijn hart kan volgen, zijn leven lang.
Voorwaarde is dat je een uitstekend contact hebt met je hart dat niet vertroebeld wordt door wat er omgaat in je hoofd. Anders kun je ook gewoon verzinnen dat je hart iets wil en misschien kun je niet eens het onderscheid maken tussen het gevoel in je hart en je onbewuste gedachten door wie je je laat sturen.
In de meeste gevallen denken we te weten wat ons hart wil. Gedachten die opborrelen uit het onderbewustzijn geven sturing aan ons hele leven en zijn gebaseerd op onze eigen overtuigingen, patronen, gewoonten. Dat kan ook bijna niet anders in onze mentale maatschappij waarin we moeten voldoen aan allerlei gedragspatronen die niets te maken hebben met innerlijk contact met ons hart. En je weet het, wat er in geramd is, is lastig af te leren.
Stel dat het volgen van je hart betekent dat je een wereldreis moet maken van je hart. Weg, alles achterlaten. Al je zekerheden. Wanneer het financieel mogelijk is, is zo’n reis een leuk en soms leerzaam tijdverdrijf.
Stel je moet werken in de fabriek om je gezin te eten te geven. Eigenlijk leef je in armoede en je hebt diezelfde wens. Je wilt ook op reis. Zo iemand heeft vaak die keuze niet. Dus hoe moet die persoon dan zijn hart volgen?
Wanneer je je hart volgt, er naar luistert, ben je volledig vrij, wat de situatie ook moge zijn waarin je verkeert. Een reis geeft je die vrijheid niet, de innerlijke band met je hart wel. Zelfliefde is het gevolg van die band en als zelfliefde een feit is, is er op geen enkel niveau meer weerstand tegen de realiteit. Dat is ware vrijheid.
Zelfliefde kun je leren. Belangrijk is te onthouden dat iets nieuws leren niet vanzelf gaat, net zo goed als je geen nieuwe taal kunt leren in een workshop van drie uur of door een taalboek onder je hoofdkussen te leggen en dan gaan slapen.
Je hart wil eigenlijk maar een ding: het wil dat je bij je zelf blijft. Dat is de enige plek in het hele universum waar je vaste grond onder je voeten hebt en waar geweten wordt wat goed voor je is.
Kabir, een Indiase mysticus en dichter uit de vijftiende eeuw, schreef een mooi gedicht hierover:
Naar welke kust wil je oversteken, mijn hart?
Er is geen reiziger voor je uit, er is geen weg.
Wees sterk en keer in tot je eigen lichaam, want daar vindt je voet vaste grond.
Besef dat goed, mijn hart, ga niet naar een andere plek.
(Kabir 20)
Sterk zijn om bij je zelf te blijven is een noodzakelijke eigenschap in deze wereld vol afleiding. En natuurlijk is het heerlijk om te reizen en avonturen aan te gaan, maar de grootste ontdekkingen doe je in jezelf. Door innerlijke training, door yoga, stil zijn, stil zitten en de natuur waarnemen en in je opnemen.
Leave a Reply