Life starts with a thought and then it becomes history

Twijfel haalt je uit je evenwicht

(PORTUGUÊS) (ENGLISH)

Afgelopen zondag gaf ik een yogales speciaal gericht op het openen en ontspannen van het heupgebied. Ik krijg meestal de dag voorafgaand aan de les een ingeving over de lesinhoud. Die ingeving noteer ik en bouw later op een rustig moment de les op. Achteraf, dus na de les, blijkt uit de reacties dat de behoefte groot was aan het werken aan dat specifieke deel van het lichaam. Zo langzamerhand vertrouw ik volledig op die ingevingen; op mijn innerlijk weten; op het feit dat als ik aan iemand denk, ik ook verbonden ben met die persoon. Mijn trouwe yogi’s zitten altijd ergens in mijn hoofd en als er zo’n ingeving verschijnt, ga ik daarmee aan de slag. 

Voor mij is het menselijk lichaam niet alleen een voertuig voor de ziel dat het leven op aarde mogelijk maakt. Het is zoveel meer. Het lichaam is wie jij bent. Jij bent het lichaam. Iedere onbewuste gedachte, ervaring, emotie die je hebt, zit in alle cellen van je lijf. Wat jij voelt aan pijntjes, ziekte en ongemakken komt voort uit een eerste gedachte waar je je nooit bewust van was en die je voor waarheid hebt aangenomen.

Nu kan het zijn dat je geen tijd hebt om aandacht te besteden aan een emotie. Want je leeft, wilt plezier en vooral geen gezeur. Dus blijft de emotie onverwerkt als een groot of klein trauma wachten in je lijf. Want vanzelf weggaan doet het nooit. Je leeft verder en op een dag krijg je fysieke klachten. Je gaat naar de dokter, er worden onderzoeken gedaan, een diagnose gesteld en je krijgt een behandeling en pillen. Daarmee wordt misschien de pijn wel weggehaald, maar de oorzaak niet en die oorzaak zal zich vroeg of laat opnieuw melden met dezelfde klachten of met iets dat daarop lijkt. En dat gaat net zolang door tot je luistert naar jezelf. En luisteren naar jezelf is gelijk aan luisteren naar je lijf. Het lichaam vertelt eigenlijk hoe je in het leven staat. 

De heupen bijvoorbeeld vertegenwoordigen niet alleen de draagkracht van je hele wezen, maar ook de structuur, de vaste lijnen die je voor jezelf opstelt en de keuze voor een bepaalde levensrichting. De heupen staan voor het met aandacht stilstaan bij jezelf om dan evenwichtig, zonder aarzelen je leven te leven. Zodra je ongemak of pijn voelt in het heupgebied weet je meteen dat er sprake is van onverwerkte emoties die te maken hebben met je gevoel voor eigenwaarde. Want twijfel je aan jezelf, dan ga je uit evenwicht.

Door het uitvoeren van de houdingen die ik geef in de les, wordt enorm veel ruimte gecreëerd in het heupgebied. Zo kan de emotie, het trauma in beweging komen zonder dat je er uren over hoeft te praten met een therapeut. Je hoeft zelfs niet te weten waar het over gaat. Je geeft liefdevolle aandacht aan jezelf en in die ruimte ontstaat een diepe ontspanning waarin de emotie of het trauma jou kan loslaten. De verhalen worden soms pas weken later verteld. 

Het klinkt te mooi om waar te zijn. Geloof me, het is waar. Als ik na zo’n les de gezichten zie van de yogi’s en hun energie voel, dan weet ik dat wat mij wordt ingefluisterd het juiste is voor hen die bij mij in de buurt zijn en ook voor mezelf. Wij mensen zijn diep met elkaar verbonden en daarmee elkaars spiegel. En alles wordt voor ons gedaan. Als we maar met ons hart kunnen luisteren en horen.

Previous

Op de kop af tachtig jaar geleden

Next

Hoje não é um dia como qualquer outro

2 Comments

  1. Patricia Steur

    heel goed!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén

%d bloggers like this: