Liesbeth Steur

schrijver in Portugal

Not giving a f…

De edele kunst van NOT GIVING A FUCK
De tegendraadse aanpak voor een goed leven
Mark Manson
New York Times bestseller


Non-fictie boeken die een New York Times bestseller zijn geworden, vind ik meestal niet de moeite waard om te lezen. En ik doe het wel wanneer zo’n boek in mijn handen valt. Dit boek kreeg ik voor mijn verjaardag. De goede gever vond de titel aansprekend en vond het ook wel in het verlengde liggen van mijn eigen boekje met de titel: Wat wil je? een leven als gisteren of een nieuw leven dat ik schreef als decembercadeau voor mijn yogaleerlingen. Ik begrijp dat de gever het verband zag want een nieuw leven vraagt toch om een nieuwe houding en afstand nemen. Dan kan not giving a fuck van pas komen.

Tot aan pagina 40 (van de 220) amuseerde de tekst me nog. Ik neem zelfs nog de moeite om wat zinnen te onderstrepen. Zoals:

… we hebben zo fucking veel spullen en zoveel mogelijkheden, dat we niet meer weten waar we nog een fuck om moeten geven …

… hoe meer je probeert spiritueel verlicht te zijn, hoe egocentrischer en oppervlakkiger je wordt op je weg daarheen …

… het probleem met mensen die met fucks strooien alsof het pepernoten zijn, is dat ze niets meer hebben wat echt de moeite waard is om hun fucks aan te spenderen …

… ik hoorde ooit een cabaretier zeggen dat als een persoon geen problemen heeft, het brein dan automatisch een manier vindt om er eentje te verzinnen. Ik denk dat wat de meeste mensen – met name hoogopgeleide blanken uit de gegoede middenklasse – als ‘levensproblemen’ zien, vooral voortkomt uit het feit dat ze niets belangrijkers hebben om zich zorgen over te maken …

… Mensen zijn van nature niet geneigd tot er geen fuck om geven. We zijn juist geneigd om veel te véél fucks te geven. Je hebt toch ook weleens een kind hartverscheurend zien huilen omdat zijn muts net de verkeerde kleur blauw had? Dat bedoel ik. Fuck dat kind …

… De evolutie heeft ervoor gezorgd dat we in ons leven altijd een zekere mate van ontevredenheid en onzekerheid kennen, want het is het lichtelijk ontevreden en onzekere schepsel dat het meest zijn best zal doen om te vernieuwen en te overleven …

… hoop niet op een leven zonder problemen, zei de panda. Zoiets bestaat niet. Hoop in plaats daarvan op een leven vol goede problemen.

… emoties worden overgewaardeerd …

… emoties moet je altijd in twijfel trekken …

… besluitvorming gebaseerd op emotionele intuïtie, zonder de hulp van de rede om het binnen de perken te houden, is vrijwel altijd een slechte zaak. Weet je wie hun hele leven op hun emoties baseren? Kinderen van drie …

Deze inzichten zijn niet nieuw en wel op een nieuwe manier verwoord. In de rest van het boek komt het woord fuck natuurlijk vaak voor. Hoe verder je komt hoe groter de woordenbrij. Alsof de schrijver moest voldoen aan het schrijven van een minimum aantal woorden. Nu is het zo dat Amerikaanse how-to boeken zich continu herhalen – speciaal voor de Amerikanen. Dat hebben Nederlanders niet zo nodig denk ik. Daarbij beloven ze altijd straks ergens meer uitleg over te geven of om ergens op terug te komen. Of, om de oplossing te geven die er nooit komt.

Ik heb het uitgelezen want gekregen. Ik heb me geërgerd. Echt waar. Dat is een zeldzaamheid. Dat een boek met zo’n inhoud een New York Times bestseller wordt? Maar dat gaat natuurlijk niet om de inhoud. Manson is een blogger met een boodschap en is daarmee bekend geworden. Het is hip om zijn boek te hebben. Vandaar de bestseller. Vandaar de New York Times.

Ik erger me. Ja. En misschien nog wel het meest aan mezelf. Dat ik in 99% van de gevallen dat een boek me niet boeit, ik het toch uitlees. Ik denk altijd dat het goed komt. Ben ik dan een optimist of een sufferd. Misschien wel alle twee.

Laat me gerust weten als je het boek wilt lezen. Ik stuur je het toe.

Vorige

Een goed mens

Volgende

Women Power

 1. WIM

  De strekking van het boek lijkt me dat je het gewoon mag wegleggen en je er geen fuck zorgen om te maken.

 2. Wim je hebt helemaal gelijk. Het heeft me wel tot dat inzicht gebracht … nadat ik het uit had. Hahaha!

 3. Leuk! Ben het nog aan het lezen naast een ander boek. Heb de Engelse fucking versie. Doe ook tzt een review. Herken die Amerikaanse herhaling. En Amerikanen zijn er goed in om een verhaal te doen lijken alsof het een goed verhaal is. Vele lezingen van luchtledigheidwauwaars bijgewoond die beter de babysitter van Trump hadden kunnen worden. Zonde van m’n fucking tijd. Waar is mijn gitaar?

 4. coen

  Fucking geestige column!

 5. ik heb mezelf jaren geleden beloofd dat ik dat soort boeken niet meer zou kopen. 😉

 6. Cornelia Campfens

  Ja…. wat zal ik erover zeggen ? Heb het F-word in m’n jonge jaren regelmatig gebezigd, meer over de grens dan in m’n geboorteland.
  Zag afgelopen week een film “three billboards” goed acteer werk, onderwerp sprak aan, maar de F-wordssss….vlogen je om de oren. Locatie Missouri in the middle of f……nowhere, bevolkt met absolute roughnecks,

 7. Els Lehrecke-Derksen

  Ik ben een Nederlandse, getrouwd met een Amerikaan, en heb 34 jaar in Amerika gewoond. Ik vind dat er hier in de reakties wel wat gemakkelijk gegeneraliseerd wordt over “de Amerikanen”. De reakties zouden wat genuanceerder mogen zijn. Hoe kun je nu een land met ongeveer 320 miljoen mensen vergelijken met een land met ongeveer 17 miljoen inwoners.? Ook de opmerkingen wat betreft het “f woord” dat daar zoveel geuit zou worden, dat gebeurt misschien in de films en in rap-songs, maar niet in de dagelijkse omvang. Wij hoorden dit woord bijna nooit in onze toch zeer gevarieerde vriendenkring. Wat betreft de herhalingen in de zelf-help boeken, dat is niet “echt Amerikaanss”. Dat is waarschijnlijk omdat de leer theorieen zeggen dat als je iets een x aantal keren herhaalt, mensen het zich eerder eigen maken.

Laat je een reactie na!?

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema gemaakt door Anders Norén

%d bloggers liken dit: