Liesbeth Steur

schrijver in Portugal

Nooit niets doen

[português]  [English]
Regelmatig vragen mijn huisgenoten me wanneer ik nou eens niets ga doen. Gewoon zitten, zonder taak om handen. Dat bedoelen ze. Zoals zij datgoed kunnen. Zitten en voor zich uit kijken. Staren in het schijnbare luchtledige. Om je eerlijk de waarheid te zeggen, bestudeer ik dat wel eens en stel mezelf na vijf minuten kijken al de vraag wat daar nou zo leuk aan is. Mijn man bijvoorbeeld zegt dat niks doen goed is voor het creatieve proces, net als verveling. Hij is kunstenaar. Dus dat verklaart een hoop.
Soms denk ik dat zijn niets doen een vorm van mediteren is. Ik heb hem wel eens gevraagd wat er in zijn hoofd gebeurt als hij zit te niksen. Zijn gedachtestroom gaat door en hij laat zich meeslepen van links naar rechts. Van de ene gemoedstoestand in de ander. Doelloos.

Als die manier van niets doen het creatieve proces al bevordert wat zou meditatie dan kunnen doen? Dat is per slot ook stilzitten en wel met een doel, namelijk het ontwikkelen van opmerkzaamheid. Meditatie verfijnt je bewustzijn zodat je beter kunt waarnemen. Het helder kunnen registeren van wat er om je heen en in je gebeurt, brengt inzicht en leidt tot acceptatie van het leven zoals het zich aandient. Eigenlijk betekent het een einde aan alle “oorlog” in je leven en om het heel mooi te zeggen: het brengt innerlijke vrijheid.

Er zijn veel mensen die niet willen leren mediteren. Daar hebben ze allerlei redenen voor zoals geen tijd, het zweeft, dat is voor hippies, voor yogi’s, dat past niet in mijn leven enzovoorts. Deze mensen komen wel naar mijn yogalessen om actief mee te doen met de oefeningen. Zo langzamerhand bouw ik wat tijd in om aandachtig te leren stilzitten. Vijf minuten. En ik zie dat het ze goed doet. Ze worden er doodstil van. Ik ook.

Het zou toch heerlijk zijn als iedereen dat thuis kan doen in zijn eigen tijd. Het kost maximaal een half uurtje of minder per dag. Vreemd eigenlijk dat we allemaal tijd hebben om tv te kijken, te kletsen, ruzie te maken, de liefde te bedrijven, om te eten en tanden te poetsen en een half uurtje per dag stilzitten met een doel blijkt een brug te ver.

Bij mij rijst de vraag: waar zijn de mensen bang voor? Om zichzelf in hun zelf gecreëerde wereld te zien? Ja, dat kan heftig zijn.

Want eigenlijk kun je mijn zogenaamde inzichtmeditatie  beschouwen als levenstherapie zonder therapeut. Het heeft namelijk een zuiverende en genezende werking op je karakter en het verstrekt je inzicht in het complexe leven.

Uiteindelijk leer je beter omgaan met blokkades en problemen waardoor je stabieler in het leven staat. Dat is toch niets om bang voor te zijn? Ik zou daar tijd voor vrij maken.

Als voor je uit kijken en je vervelen goed is voor het creatieve proces, dan is stilzitten en je oefenen in opmerkzaamheid een beter hulpmiddel denk ik, want mijn creatieve proces stroomt de hele dag. Daar hoef ik niet voor stil te zitten en te niksen. Zodra ik aan een taak begin, maak ik er met volle aandacht een kunstwerkje van. Of ik nou schrijf, yogales geef, het huis poets of een taart bak. Het maakt niet uit.

Dus ja, ik doe nooit niets! En dat zal altijd zo blijven.

Vorige

De tandarts

Volgende

A Beast, Beauty & Bollocks

 1. C. Verharen

  Het creatieve proces in mijn hoofd gaat de 24 / 7 / 365 door. Het feit dat ik één of twee keer per dag ga zitten en mijn paradijselijke omgeving alhier op me in laat werken (gazing) is – voor mij – een manier om alles dat in mijn hoofd rond speelt een plaats te geven. En dat kan je zien als een vorm van niets doen (niets doen met m’n handen inderdaad, maar het is wel degelijk iets doen). Met het “resultaat” van dat zgn. “niets doen”, kan ik aan de gang: doorgaan of ik realiseer me dat het anders moet….! Het speelt nu heel sterk met de voorbereiding van mijn expositie in Beira. In mijn optiek is dat mijn manier van “meditatie”. Denk dat mediatie een breed begrip is (wat is de definitie…?!…). Is het wat IK elke dag doe en / of moet je onder een boom of op een rots in lotus-houding gaan zitten en je gaan concentreren op….?…. (vul maar in)? Ik denk dat het belangrijkste is dat je als mens met regelmaat PAS OP DE PLAATS MAKEN. “Waar kom ik vandaan en wat heb ik gedaan, waar ben ik NU en waar ben ik mee bezig – en belangrijker nog – waar wil ik naar toe, wat is m’n MISSIE….??? Ik denk dat ieder mens dat op z’n eigen manier kan / mag doen. En of je het nu meditatie noemt of…?

 2. wijbrand rus

  Dit is zo geschreven of het lijkt dat je naast ons zit en alles vertelt. We luisteren en ondergaan wat je bedoelt. En de één kan daar mee dan de ander. Maar het is weer zo om goed over na te denken. Knap gedaan. xxx

 3. Voor mij is niets doen gewoon een soort rust. Altijd maar iets doen of ergens aan denken is denk ik voor de meeste mensen niet gezond. Je vult dan ook alles in met de dingen die je allang kent. Je dwaalt nooit af. Terwijl afdwalen voor mij heel belangrijk is om rust te ervaren en tot nieuwe dingen te komen. Ik vind het het meest krachtige gevoel dat er bestaat. Die rust ervaren, komt soms ook als ik in de zee zwem, is een soort totale vrijheid.

  Niets doen wordt nog altijd gezien als een zonde. Ook volgens het christendom maar ook het kapitalisme ziet het als een zonde. We jakkeren maar door uit angst voor leegte, maar vanuit leegte komen doelen plotsklaps tevoorschijn.

  Erg interessant onderwerp.

 4. Ik zou wel de gave willen hebben om niets te doen, het lijkt me zo ontspannend. Mijn man zaliger kon dat heel goed. Dan zat hij (gelukzalig) voor zich uit te staren. Naar wat ? Volgens mij naar niets. Als ik dan vroeg: Waar denk je aan, kreeg ik meestal als antwoord: Niets, moet dat dan ? Ik kan en kon dat niet begrijpen. Lichamelijk stilzitten en zitten staren naar iets zonder het te zien, ja dat kan ik. Maar in mijn hoofd is er altijd verkeer. Soms stapvoets rijdend verkeer, soms snel verkeer maar meestal een racebaan.

  • C. Verharen

   Onder het motto: Mijn gedachten zijn van mij. Als ik ze al zou willen delen had je het wel gehoord!

 5. Mediteren is net als sporten: velen weten dat het goed voor je is, maar dat overtuigt niet iedereen om het daadwerkelijk te gaan doen.

Laat je een reactie na!?

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema gemaakt door Anders Norén

%d bloggers liken dit: