(PORTUGUÊS) (ENGLISH)

Buitenlucht inademen en uitademen

Het leven is een proces van openen en sluiten van lichaamsfuncties. Alle lichaamsfuncties worden beïnvloed door de ademhaling. 

Als het gewone ongewoon wordt dienen problemen met de adem zich aan. Er wordt slecht in- en uitgeademd.

Hierdoor wordt het chemische evenwicht van het lichaam verstoord en heeft de mens er een probleem bij. 

Voorbeeld:

Bij een inademing zetten de slagaderen van het onderlichaam uit en bij een goede uitademing stroomt het bloed beter naar boven. Als de uitademing te oppervlakkig en te kort is, kan het bloed niet voldoende uit de benen terugstromen en dat kan spataderen veroorzaken. 

Een goed opgebouwde en ontwikkelde ademtechniek geeft goed werkende diafragma’s, een open, ontspannen neusdoorgang en een optimale adembeweging die voor voldoende zuurstof en een goede doorbloeding in alle delen van het lichaam zorgt en tevens voor afvoer van de afvalstoffen. 

Verder wordt de samenwerking van de diafragma’s, de kringspieren en de spierketens geïntensiveerd. 

Een goede ademhaling berust op het goede gebruik van het diafragma (middenrif) en op een open neus. 

Het middenrif is een platte spier die de borstholte van de buikholte scheidt. Het is een zuiger die bij een inademing omlaag gaat en bij een uitademing omhoog. 

Wanneer er wordt ingeademd beweegt het middenrif zich naar beneden: de borstholte wordt vergroot en de longen kunnen zich uitzetten. De organen in de bovenbuik worden naar beneden en iets naar voren geduwd. De buikwand gaat iets omhoog.

Bij het uitademen gaat de buikwand weer omlaag en het middenrif omhoog. 

Buikademhaling

Deze oefening kun je zo vaak doen als je wilt.

  • Leg je handen op je buik in de omgeving van je navel.
  • Voel eerst, zonder je handen te bewegen, je buik onder je handen.
  • Voel wat de buik doet tijdens een in- en uitademing; besteed daar een aantal minuten aan zonder iets te willen veranderen. Voel je buik en voel je adem en geniet ervan.
  • Begin met een uitademing de buikspieren langzaam in te trekken. 
  • Als je bent leeg geademd, laat je de buikspieren los. Doe dat loslaten in één keer zoals je een ballon doorprikt; met één prik is alles weg. Dan volgt – heel natuurlijk – de inademing.
  • Probeer de adem niet krampachtig te halen maar laat deze naar binnen stromen; je neusgaten blijven dan ontspannen. 
  • Trek daarna de buikspieren weer langzaam naar binnen terwijl je uitademt

Soms kan het gebeuren dat je buikspieren wat pijnlijk gaan aanvoelen of dat je darmen flink gaan rommelen. Ook zul je merken dat de adembeweging steeds beter in je buik gaat stromen. Adem in door je ontspannen neus en adem uit door je ontspannen mond.

Oefen deze buikademhaling ook af en toe door de dag heen; een of twee keer achter elkaar is al voldoende. 

Het verlengen van de uitademing

Adem in, zet je tanden losjes op elkaar, trek je buikspieren in terwijl je – al uitademend – ‘shshshshsh’ doet. Als je bent uitgeademd, laat je de buikspieren los en laat je de inademing ontspannen naar binnen stromen (circa 4-5 seconden).

Verleng de uitademing elke dag met een seconde, te beginnen met 3 tot 15 seconden. Het verlagen van de uitademing ontzuurt het lichaam en maakt oefenen prettiger. 

Doe dit 3-5 keer en forceer het niet.