Liesbeth Steur

schrijver in Portugal

Lekker liggen

De lijkenhouding. Uit het boek “Yoga anatomie” van Leslie Kaminoff.

Staan, zitten en liggen. Dat kan het menselijk lichaam. Wij maken alle bewegingen vanuit die drie basishoudingen met als middelpunt onze wervelkolom. Je zou dus zeggen dat wij mensen daar heel goed in zijn: in staan, zitten en liggen. Ik geloof er niets van.

Sinds kort heb ik opnieuw een yogastudio in Marvão met een gestaag groeiende groep leerlingen. Nu tegen de veertig. Haarscherp zie ik daar hoe bijna niemand kan staan, zitten of liggen op een manier waar het lichaam baat bij heeft. Is dat erg? Krom staan met scheve heupen, lekker onderuit gezakt op de bank zitten en gespannen liggen. Tja, is dat erg? Dat weet ik niet. Ik weet alleen dat je bewust te zijn van de perfecte staan-, zit- en lighouding je veel ongemak kan besparen. Later, als je al wat jaren hebt geleefd. Het is een kleine moeite om het aan te leren en het behoedt je voor de rollator. De rillingen lopen over mijn rug als ik in Nederland de mensen kromgebogen over hun rollator zie lopen. Ze groeien nog krommer en hun evenwichtsorgaan heeft geen taak meer.

If you don’t use it, you lose it.

Deze drie houdingen spelen tijdens mijn lessen een hoofdrol, totdat leerlingen uit zichzelf meteen de juiste houding aannemen. Het is een taaie gewoonte die moeilijk is af te leren omdat die verandering om 100% lichaamsbewustzijn vraagt. En met het overheersende denken is het lastig voelen. Het zijn eigenlijk twee processen die elkaar versterken. Je bewust worden van wat er in je hoofd wordt gedacht en van wat je lichaam doet. Wanneer je alles wat er in hoofd omgaat zomaar gelooft dan kun je nooit “in je lichaam gaan zitten”. Je zult niets voelen. Hoewel je misschien wel denkt iets te voelen. Dus training van je lichaam heeft ook grote gevolgen voor je denken en andersom.

Staan en zitten lijken zo vanzelfsprekend. En liggen? We denken dat het de eenvoudigste houding is om uit voeren en ik kan je vertellen dat het de lastigste is van de drie om volledig te beheersen. De grote uitdaging is om alle spanning los te laten in elk deel van je lichaam én geest. Het zou wel eens je allergrootste test kunnen zijn om te checken of je wel ontspannen bent. Deze houding heet niet voor niets de lijkenhouding. Eng woord hè, lijkenhouding. Heb je wel eens een lijk gezien? Zo ontspannen hoor je te zijn als je ligt.

Ik yoga al 35 jaar en zo te liggen na een serie yogahoudingen is de grootste bevestiging dat mijn lichaam en geest één zijn. Dat vind ik een onbeschrijfelijk gevoel. Maar waarnemen dat leerlingen na veel training hetzelfde ervaren is nog mooier. Die ervaring – weet ik – is namelijk voor altijd. Dat vergeet een mens niet meer. En dat is het moment om van je yogamat af te stappen, het leven in, met die nieuwe manier van zijn. Want weet je wat pas echte yoga is?

Het leven leven met een rechte rug zonder verlies van je evenwicht en als dat wel gebeurt in staat zijn jezelf op te pakken en te helen. 

#PHOT | Mijn foto op dinsdag op uitnodiging van Karin Ramaker.

Vorige

Zwemmen in geluk

Volgende

Een museum in de open lucht

  1. Een blog vol hoop Liesbeth. Ik zit nu -op de bank, mét een zere rug….- te lezen en besef dat ik niet helemaal in balans ben… al vind ik dat ik al beter naar mezelf leer luisteren maar merk nu toch dat ik nog veel te leren heb!

    Ik kan me jouw gevoel voorstellen als je de progressie bij jouw leerlingen ziet. Fantastisch. (Je quote is er één om in te lijsten!)

  2. kost om op te kauwen. kan een blogpost vullen over houding. ik moet vaak rekening houden met mijn houding. scheve schouder, scheve heup, een been langer dan de andere, lichte scoliose. vriendlief zegt vaak: denk aan je houding. ik wil inderdaad niet ouder worden en krommer. mensen zijn volgens mij zelden ontspannen als ze staan, zitten of liggen. door mindfulness wel de handvatten gekregen. als ik span denk ik: ontspan!

  3. mooi stuk! ik merk het de laatste tijd met gitaarspelen ook meer dan ooit tevoren dat mijn houding heel belangrijk is. niet alleen de vingers en de polsen maar ook de rug is zeer belangrijk. polsen worden wat kwetsbaarder nu. de Spanjaarden zitten volgens mij het beste. Paco de Lucia bijvoorbeeld. als een pauw rechtop.

    • Ja de zwaartekracht trekt ons naar de grond. Daarom moeten we zo ons best doen om een rechte houding te handhaven. Prachtig Paco de Lucia. Zo’n rechte rug belichaamt levensenergie vind ik. Ik voel me anders als ik bewust recht sta. Ik kan de wereld aan!

Laat je een reactie na!?

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema gemaakt door Anders Norén

%d bloggers liken dit: