(português) (English)

©️Alex Buiter – Summer 2022 – Quinta dos Chões

Mijn verlangen naar bewustzijn wordt met de dag groter en ik ontdekte dat als er eenmaal een tipje van de sluier is opgelicht, het proces van bewustwording versnelt. Misschien ben ik daarom wel opnieuw begonnen met het geven van cranio-sacraal relaxatie therapie. Ineens was het daar de tijd voor. Iedere sessie die ik geef is voor mij een wonder. Ik ervaar namelijk de onbegrensdheid van de mens en hoe wij allemaal ten diepste met elkaar zijn verbonden en dat er iets in ons leeft dat onvergankelijk is waarmee we contact kunnen maken. Het is in die verbondenheid dat lichamen de diepe rust vinden om hun zelfhelende vermogen te activeren. Dat vermogen is onbegrensd en, zo onbekend dat weinig mensen erop durven vertrouwen. Ik vertrouw erop en dat is een begin. Want daar, op dat moment van vertrouwen, begint het werk. De weg naar bewustzijn vraagt om al je aandacht en concentratie. In deze wereld, in deze grote propaganda kermis, is dat wel een uitdaging. Het opbrengen van de discipline om geconcentreerd te blijven is voor mij de normaalste zaak van de wereld. Mijn verlangen naar bewustzijn is namelijk zo groot dat ik niet anders kan dan me bezighouden met het vergankelijke leven zoals het iedere dag aan mij verschijnt en tegelijkertijd weten dat in alles het onvergankelijke leeft. 

In de Bhagavad Gita (13, 27) staat het zo:

In alle levende wezens woont de hoogste heer, onvergankelijk in het vergankelijke;

wie dat ziet, ziet werkelijk.

Zondag beginnen we met een zenuwsterkende ademhaling die rust geeft en het hele lichaam sterker maakt. Nerveuze spanningen verdwijnen en de oefening geeft een gevoel van zekerheid. Dat is precies wat we nodig hebben om ons te kunnen concentreren op de asana’s die zullen volgen. Het woord asana, yogahouding, betekent trouwens ook: zetel van bewustzijn. Laat dat de leidende gedachte zijn wanneer je een houding aanneemt. Wanneer je de asana in je hele lichaam kunt ervaren, ben je honderd procent aanwezig. Op dat moment opent je bewustzijn zich voor het onvergankelijke in jou.

Tot zondag,  Liefs Liesbeth