Life starts with a thought and then it becomes history

Kind van de koloniën

Het boek over een eeuw familiegeschiedenis met de titel Kind van de koloniën verscheen in oktober 2021.

Kind van de koloniën kun je bij mij bestellen. Stuur mij een e-mail of een whatsapp en maak vervolgens geld over naar onderstaande bankrekening. Na ontvangst stuur ik je het boek toe.

Verkoopprijs: € 35,00

Verzendkosten Nederland en de rest van Europa: € 10,00

Verzendkosten buiten Europa: € 20,00

Stuur mij:

een Whatsapp 00351 967 421 914

of e-mail liesbeth@liesbethsteur.com

met de volgende gegevens:

  • naam
  • volledig (verzend) adres 
  • aantal exemplaren 

Betaling

Maak het bedrag + verzendkosten over naar rekeningnummer

IBAN PT50 0035 0228 0001 4149 9002 6  

t.n.v. Elisabeth Kathleen Steur

Onder vermelding van: Kind van de koloniën 

Wil je meer weten over de inhoud lees dan de achterflap tekst hier:

Deze eeuw familiegeschiedenis begint in 1883 en eindigt rond 1989. Het waargebeurde verhaal neemt ons mee naar het Zuid-Afrika van voor de Boerenoorlogen, naar de kolonie Nederlands-Indië waar Christiaan Hezemans vanaf 1902 werkt aan het ontsluiten van Atjeh door de aanleg van spoorlijnen en -bruggen en uiteindelijk in 1946 naar Nederland. De wereldgeschiedenis en die van de koloniën bepalen de levensloop van de familie van auteur Elisabeth Kathleen Steur. Haar grootmoeder Birdie wordt in Zuid-Afrika geboren. Eenmaal in Sumatra trouwt ze met een half-Sumatraanse man, Wim Schul, wiens vader een KNIL-militair is en moeder een Indonesische njai. Birdie ontwikkelt zich tot een zelfstandige, hardwerkende vrouw met een eigen zaak. In Nederlands-Indië verhuist het gezin dat drie kinderen telt vele malen om in Bandoeng te eindigen. Aan de Bragaweg nummer 11 met Birdie’s kapperszaak Institut de Beauté. Er is een dochter in het gezin, Els Schul. Ze is de moeder van auteur en haar levenswandel bepaalt de loop van het boek. Ze trouwt drie dagen voor de landing van de Japanners op Sumatra met haar grote liefde Kees Steur, een ras Hagenaar die werkt als boormeester bij de BPM. Ze kennen elkaar pas zes maanden. Tijdens de Tweede Wereldoorlog verdwijnt bijna iedereen, behalve Wim vanwege zijn donkere huidskleur, in concentratiekampen en Kees raakt ook nog zwaar gewond. Els en Kees komen elkaar na 3 ½ jaar gevangenschap, honger, ziekte en ontberingen voor het eerst weer tegen in Singapore. Daar gebeurt iets dat alles verandert. Vanaf 1952 werkt Kees onder de meest bizarre en barre omstandigheden in het Atlasgebergte van Marokko, op de hellingen van de Etna op Sicilië en van West- tot Oost-Turkije in het land van Mesopotamië, waar hij voor de derde maal de dood in de ogen ziet. Het gezin reist met de jaarlijkse verhuizingen mee. In 1961 wordt Den Haag de standplaats waar de nasleep van dat wat in Singapore gebeurd is pas in de jaren tachtig wordt opgelost.  

Elisabeth Kathleen Steur (1949), IJmuiden, is na nog veel meer verhuizingen neergestreken ergens in de binnenlanden van Portugal. De rust van het platteland en de afstand tot Nederland brengen de ruimte die ze nodig heeft om het archief met circa 300 brieven die Kees schrijft aan Els, te ontsluiten om zo de belofte in te kunnen lossen de verhalen te bundelen voor nazaten, neven en nichten. Onder de voorwaarde dat dit pas na de dood van Els plaatsvindt. Niet alleen auteur is een kind van de koloniale geschiedenis, ook haar moeder, grootouders en overgrootouders en ja, zelfs haar eigen kinderen. Die hebben ongevraagd iets van de gevolgen van de Indische familiegeschiedenis meegekregen. 

Titel: Kind van de koloniën

Ondertitel: Honderd jaar familiegeschiedenis 1886 – 1986

Druk: Paperback

Formaat: A4

Aantal pagina’s: circa 350

Illustraties: Foto’s

ISBN: 978 90 7588 800 3

Verschijningsdatum: 30 oktober 2021

Previous

De zingende stenen van Lucia Beijlsmit komen naar Den Haag

Next

Luister naar je lijf en met je lijf

2 Comments

  1. Jodi Blackman

    Congratulations Lisbeth. I wish I could read in Dutch. If there is an English version published please let us know.
    Regards.

    • Thank you Jodi. I would love to provide an English version of the book. We have to be patient because it is a book with about 350 pages including the photos. Hope you are doing fine in the land down under!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén