(português) (English)

Photo by Tevin Trinh on Unsplash
Photo by Tevin Trinh on Unsplash

Ieder probleem maken we in ons hoofd. Een probleem gaat nooit over de realiteit. Wanneer we geloven dat het probleem werkelijk bestaat, willen we er zo snel mogelijk vanaf door een oplossing te bedenken. En daar beginnen de zorgen die in de werkelijkheid ook niet bestaan. Slapeloze nachten, scheve ogen naar veronderstelde andere betrokkenen.

Hier bij ons in het Westen hebben we geleerd om met ons hoofd te denken. Maar in het Oosten, zoals bijvoorbeeld in Japan, denken ze met hun buik. Vraag maar aan een Japans kind – dat niet beïnvloed is door het Westen – waarmee hij denkt. Hij zal steevast op zijn buik wijzen. Maar iedereen onder Westerse invloed doet alles met zijn hoofd.

Wanneer we met ons hoofd denken, gaan we analyseren tot op het atoom. Dus reizen we steeds verder weg van het geheel waar we uit voortkomen. Er komt zelden een goede oplossing en wetenschappelijke onderzoeken (alles met het hoofd) gaan zo de diepte dat alleen het deeltje centraal staat en het geheel niet.  

Ik vind die Westerse manier van hoofddenken niet de beste. Het heeft mij niet echt geholpen in mijn leven. Met mijn hart voelen kon ik niet omdat ik dat nooit had geleerd. Dat hoofd schept een wereldwijde sfeer van oordeel en verdeeldheid, met problemen, zorgen en geen oplossingen. 

Wat zou er nou gebeuren als we vanuit ons hoofd naar ons hart gaan en dat als vertrekpunt nemen voor ons leven? Het hoofd is namelijk ons enige probleem. Verder hebben we geen problemen. Het hart daarentegen is een open toegangspoort tot de realiteit.

Hoe je dat doet? Van hoofd naar hart? Gewoon.

Train jezelf zonder hoofd te zijn. Dat kun je de hele dag door doen, als je er aan denkt. Visualiseer jezelf zonder hoofd. Of je nou stilzit of rondloopt. Het klinkt belachelijk maar het is voor mij een van de belangrijkste oefeningen geweest.

Loop en voel alsof je geen hoofd hebt. Eerst doe je natuurlijk “alsof”. Zodra je het echt gaat voelen zal het raar zijn. Als je dat maar lang genoeg volhoudt zul je terecht komen in je hart, de enige plek waar de energie naartoe kan. Het gaat vanzelf, je hoeft het niet te pretenderen. Je hoeft alleen maar tegen jezelf te zeggen: Mijn hoofd is verdwenen! Sta bijvoorbeeld voor de spiegel, kijk diep in je ogen en voel dat je vanuit je hart naar je spiegelbeeld kijkt. Vanaf dan zal je hartcentrum in werking treden. Bij de een gaat dat sneller dan bij de ander en het lukt vroeger of later.