Energievampiers

(português) (English)

We hadden het er laatst over. Over de hoeveelheid energie die je als mens hebt. Is dat eindeloos of beperkt tot een bepaalde hoeveelheid? En waarom heb je de ene dag meer energie dan de andere? Het komt ook voor dat je de dag bruisend begint en ineens het gevoel hebt dat je leeg bent. 

Ik vermoed dat bijna iedere cultuur daar wel wat over te zeggen heeft zoals in China de taoisten in de oudheid al vertelden dat je bij geboorte zeg 100.000 ademhalingen krijgt (dit is een fictief getal want ik weet het juiste getal niet meer). Met dat aantal moet je je levenslang doen. Dus, zegt een slimme taoist, als je hard loopt dan is je adem snel op. Beter doe je alles rustig aan, dan leef je langer. Ik houd van het taoïsme omdat het zo pragmatisch is, humorvol en duidelijk.  

In het hindoeïsme wordt gezegd dat je dagelijks een portie energie krijgt waar je beter zorgvuldig mee omgaat. Want zeg zou zelf, wie wil aan het einde van de dag nou uitgeput op de bank neerzakken.

In het o zo beschaafde westen wordt het tegenovergestelde gedacht, namelijk dat onze energie onbeperkt is en we daarmee kunnen doen wat we willen. Slapen is niet nodig, de hele dag aanstaan wel. Dat is ook wel duidelijk merkbaar aan de korte lontjes mentaliteit, burn outs, chronische ziekten en meer van die ellende. 

Ik heb in mijn leven door schade en schande geleerd met aandacht om te gaan met mijn dagelijkse portie energie. Vroeger stond ik de hele dag aan. Als ik me nu een keer haast – wat zelden nog gebeurt – moet ik altijd aan de taoisten denken en kan een lachje niet onderdrukken. Ik kan me trouwens niet aan de indruk onttrekken dat energie per dag vernieuwd wordt en dat de hindoes het bij het rechte eind hebben. 

Je verbruikt trouwens niet alleen zelf je dagelijkse voorraad, daar wordt je bij geholpen door andere mensen die ik energievampiers noem. Die leven van jou energie. Je kent ze wel. Ga maar eens na of je die in je omgeving hebt. Wat ook energie vreet, zijn dingen, spullen, materiële zaken en niet te vergeten onopgeloste emotionele ervaringen. Die zitten in je onderbewustzijn, je hoofd en je lijf. 

Mijn conclusie is dat je de hele dag kunt bruisen van de energie als je in een rustig ritme kunt blijven ademen bij alles wat je doet, je energievampiers herkent hebt en ze ver van je weg houdt, je zo min mogelijk materiële zaken hebt of nastreeft en vooral alle onopgeloste troep van vroeger hebt oplost. Werk aan de winkel dus, voor iedereen en laat het ritme van je adem je alarmbelletje zijn.

Deixe uma resposta

O seu endereço de email não será publicado. Campos obrigatórios marcados com *


Este site utiliza o Akismet para reduzir spam. Fica a saber como são processados os dados dos comentários.

%d bloggers like this: