Liesbeth Steur

schrijver in Portugal

Authentiek

De zomer zindert, de wind is zwoel en de vogels laten zich niet horen zo rond het middaguur. De hond ligt op de koude keukenvloer, ik zit in mijn koele huis. Het is doodstil. Buiten en binnen. Alleen mijn toetsenbord maakt geluid. Dit is het moment om mede stil te vallen. Ik hoef nergens over na te denken. Ik hoef niets te doen. Alleen een Foto op Dinsdag verzinnen en een zeer kort verhaaltje schrijven. Waarover? werd me bij de lunch gevraagd. Dat wist ik toen niet en nu ook nog niet.

Vanochtend gaf ik trouwens mijn eerste yogales op het terras bij het zwembad. Dat was ook om stil te vallen. Dat te mogen doen midden in de natuur. Daar heb ik geen woorden voor. Er was net genoeg plaats in de schaduw voor negen en max tien personen. Voor iedereen begon de dag als een feestdag. Ook voor hen die daarna een duik hebben genomen.

Over een uur ga ik les geven in de – voor onze begrippen hier – grote stad. In Portalegre aan de Instituto Politécnico Portalegre, de plaatselijke hogeschool. Daar zijn de examens begonnen en de leraren zeiden toch nog behoefte aan yoga te hebben deze laatste twee weken om alle stress de baas te kunnen zo vlak voor de vakanties.

En nu dus het verhaaltje. Nou, eigenlijk is het een vraag. Mensen zetten mij altijd aan het denken. Door wat ze zeggen of door hoe ze zich gedragen of handelen. In het luisteren en observeren verschijnen bij mij altijd vragen die ik toets bij mezelf. De vraag die nu verscheen, is: wat betekent het woord authentiek? Dat woord wordt net zo vaak gebruikt als trots, respect en emotie? Hoe kan een mens zeggen dat hij authentiek is? Of juist niet? Als authentiek “oorspronkelijk” of “echt” betekent hoe slaat dat dan op de mens?

Ben ik “echter” dan jij of jij dan ik? Is een mens die acterend door het leven gaat niet echt? Zijn er trouwens mensen die niet acterend door het leven gaan? Vast wel. Hoewel ik er weinig ken. Van mij mag iedereen acteren en wel onder de voorwaarde dat hij zich bewust is dat hij een rol speelt. Anders gaat een mens nog geloven dat hij dat is en daarmee bepaalt dat hij authentiek is. Snap je?

Je zelf worden betekent voor mij dat ik alles wat ik heb geleerd en overgenomen van mijn opvoeders (in de breedste zin van het woord) onder een vergrootglas leg. Met de vraag of het allemaal wel waar is.

Ik was een bijzonder goede acteur (vond ik zelf hoor). Bij gebrek aan het realiseren van mijn kinderwens – filmster worden – heb ik mijn hele leven toch rollen gespeeld. En natuurlijk ook voor het behoud van allerlei soorten van vrede.

Nuttig was het zeker en het kon niet eindeloos duren. Want het ware innerlijke leven doet van zich spreken. Of een mens wil of niet. Dan kan hij struisvogel spelen, aan de drank gaan, eetverslaafd worden of een ander soort slachtoffer. Beter gaf ik het aandacht. Interessante tijden volgden met als resultaat de harmonie die ik nu ervaar. Maar of dat dan authentiek is, is ook maar de vraag. Ik ga die niet beantwoorden. Want als het voor mij een diepe rust brengt, is het goed. Als ik urenlang in stilte kan verkeren, is er vrede in mijn lijf en mijn hoofd.

Ik zou nu niet weten wat ik nog meer zou wensen, behalve dat jij mag ervaren wat ik nu ervaar.

Deze foto is gemaakt in het kader van #Foto op Dinsdag #PHOT, een initiatief van Karin Ramaker

Vorige

Het land en de zee

Volgende

Perkoetoet

  1. Het innerlijke leven doet zeker van zich spreken, het is alleen de vraag wanneer we er oren naar hebben… Daar zit ‘m de kneep volgens mij. Ik doe mijn best te luisteren en, eerlijk waar, soms lukt het me. Nog niet vaak genoeg eigenlijk, maar ik ben lerende 😉

  2. authentiek wordt in een adem genoemd met echt en betrouwbaar. Ik leer, door de jaren heen, dat mensen in verschillende fases en situaties in hun leven periodes kennen van authenticiteit én een soort onbetrouwbaarheid. ik merk wel dat ik dat lastig vind. en ik stel mezelf dan vaak de vraag: hoe zou ik het dan doen? en zo draai ik weleens in cirkels rond… vermoeiend…

  3. connie

    Voor mij betekent authentiek zijn jezelf zijn, ook al is dat niet altijd leuk en aardig,
    maar echt is het wel en dat heeft een bepaalde energie die vanuit het hart komt, ook al is het woede. Ik mag het wel apprecieren als mensen authentiek/echt zijn.

Laat je een reactie na!?

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema gemaakt door Anders Norén

%d bloggers liken dit: