(PORTUGUÊS) (ENGLISH)

Photo by Wai Siew on Unsplash 

We spraken zondag over bewustzijn, het leven, de adem en nog veel meer. Wist je trouwens dat de adem het leven met het bewustzijn verbindt.

De adem functioneert als een brug.

Dat zegt Thich Nhat Han.

Daarom vertel ik steeds dat als je denken jou de baas is, je je adem kunt gebruiken om je bewustzijn – de bal van licht – vast te pakken en het te laten doen wat jij wilt in plaats van die lichtbal te laten rond stuiteren in alle richtingen.  

De adem als hulpmiddel. Verder heb je niets nodig om in de werkelijkheid te blijven, hier en nu. Alles buiten de werkelijkheid – zoals de gedachten in je hoofd – is onwerkelijk, donker en dood. Het is niet het leven.

Upanisad 1:3, 28 zegt vrij vertaald:

“Breng mij van het onwerkelijke naar wat werkelijk is, breng mij van het donker naar het licht, breng mij van de dood naar wat niet dood gaat.”

Daarom gaan we deze week de staande ha-ademhaling trainen. Ja alweer een nieuwe ademhalingsoefening: pranayama. Deze reinigt grondig de ademhalingsorganen en bevordert de bloedsomloop en de werking van de buikorganen. De louterende werking van de ha-ademhaling maakt dat deprimerende en onbehaaglijke gevoelens veranderen in die van een positief welbevinden. 

Ik verheug me jullie weer te zien deze week, donderdag en of zondag.