(PORTUGUÊS) (ENGLISH)

The Truman Show (clip from the movie)

Hoe stiller ik word, hoe meer ik weet. Hoe verder ik me verwijder van het lawaai van de wereld, hoe helderder de stem van binnen. Zodra ik niets denk, gebeurt het. Zonder iets te besluiten of in te plannen, verschijnen verrassende ideeën en lessen die ik dan weer deel in de yogaklassen.

Ik ontdek nu dat het een richting uitgaat. Een richting die me al veertig jaar boeit. Nooit ben ik toegekomen aan het uitdragen van die richting. Ik twijfelde steeds of het wel de juiste weg zou zijn voor mij, of het niet teveel zou zweven en of ik niet voor gek zou staan. Word ik dan nog wel serieus genomen? Iets wat voor mij uitermate belangrijk was. Als ik er zo over nadenk vraag ik me af of ik mezelf wel serieus nam al die tijd. Ik probeerde altijd te voldoen aan de verwachtingen van de ander. Ook niet slecht om te doen.

Wat er nu gebeurt daarentegen voelt als wonderbaarlijk want dat het zo makkelijk en eenvoudig zou zijn, had ik niet gedacht. Ik voel dat ik geleid wordt door iets onzichtbaars dat duidelijk voelbaar is. De een noemt het een gids van gene zijde. De ander een gedachterichter. Er zijn veel theorieën. Ik ben uitermate dankbaar voor de helderheid waarmee ik geleid wordt en dat ik het nu kan herkennen. Alsof het de gewoonste zaak van de wereld is.

Ook dank ik mijn vaste groep vriendinnen en vrienden die al jaren bij mij op les komen. Zonder hen zou deze ontwikkeling niet zo duidelijk zijn. Vanochtend heb ik de les van zondag herhaalt. Op verzoek. De volgorde verscheen iets anders met hetzelfde resultaat. De les draaide om een meditatie waarmee je inzicht krijgt in de oorzaak van je fysieke klachten. In die meditatie stel je jezelf de volgende vragen:

Wat veroorzaakte mijn ongemak, mijn ziekte, mijn pijn?

Waardoor ben ik ziek geworden, heb ik dat ongemak of die pijn ontwikkeld?

Wat kan ik doen om mijn lichaam te helpen zichzelf te genezen?

Geloof me, de oorzaak en de natuurlijke heling zullen verschijnen als je waarlijk de antwoorden wilt horen. Ik kreeg zoveel reacties. Waaronder: Het leek wel of je de les voor mij had ontworpen en, ik voelde de verbinding met alles. 

Voor mij is het duidelijk dat ik mentaal niets meer hoef te verzinnen. Alles ligt klaar, ik hoef alleen een deur open te zetten. Dank je wel Caroline McCutcheon dat je me de gelegenheid hebt gegeven op jouw prachtige en extreem krachtige landgoed in contact te komen met mijn gids. Hij reikte me de deursleutel aan.