lives, writes and teaches in Portugal

De ware grote schoonmaak

(PORTUGUÊS) (ENGLISH)

Photo by JESHOOTS.COM on Unsplash 

Afgelopen donderdag spraken we na de yogales over ho’oponopono, een – oorspronkelijk Hawaiiaanse -techniek om herinneringen te wissen uit het onderbewustzijn. Daarmee laat je een levenslange programmering achter je en kun je gaan leven vanuit inspiratie. Er was veel interesse en ik heb beloofd er morgen na de zondagles verder over te praten met jullie. Hierbij ontvang je wat informatie hierover en waarschijnlijk komen er dan vragen bij je op. Neem die mee en ik weet zeker dat we een mooi gesprek gaan hebben. Tot morgen!

We poetsen wat af in het leven. We ruimen ook steeds weer op. Dat doen we misschien wel om een nieuw begin te kunnen maken. Zelfs de grootste troepmakers die zeggen goed te floreren in hun chaos, ruimen wel eens op om een nieuwe start te maken. Het vreemde is, vind ik, dat de mensen wel hun fysieke leefomgeving steeds organiseren en laten blinken, terwijl ze hun innerlijke habitat volledig verwaarlozen, meestal omdat ze geen weet hebben dat die bestaat. 

Zoals we spullen om ons heen verzamelen, zo verzamelen we ervaringen in ons hoofd. Wanneer we te veel tierlantijnen of kleren hebben, doen we ze weg naar de Kringloop, maar de ervaringen die vinden altijd wel een plekje in ons achterhoofd waar ze zichzelf transformeren in herinneringen die nauwelijks plaats innemen dus die afstoffen, over ze nadenken of weggeven komt niet eens in ons op. 

De kringloop van de materiële dingen wordt door velen van ons met toewijding in stand gehouden. Kopen is een tijdverdrijf waaraan we ook nog onze identiteit kunnen ontlenen dus die hobby zal voorlopig nog wel blijven bestaan. Het verzamelen van herinneringen daarentegen gaat ongemerkt. Pas wanneer we de zolder opruimen worden we ons bewust van herinneringen. Al die spullen die door onze handen gaan zitten vast aan herinneringen. Zijn ze fijn dan koesteren we ze, zijn ze onaangenaam dan doen we de materiële troep gewoon weg. 

Echter, voor de immateriële troep gaat “uit het oog uit het hart” niet op want de herinnering is een blijver tenzij we de zolder in ons hoofd ook onderwerpen aan een schoonmaakbeurt. Want zeg nou zelf, wie wil er nou onaangename herinneringen hebben die het leven negatief beïnvloeden, ziektes veroorzaken en het gevoel van slachtofferschap creëren. 

Ho’oponopono

Volgens mij is dus een van de belangrijkste dingen in het leven jezelf te kunnen bevrijden van die programmering, van alles dat niet LIEFDE is, van alles dat JIJ niet bent. In de praktijk betekent dat, jezelf bevrijden van problemen, boosheid, haat, frustratie, verdriet, ziekte, jaloersheid, intolerantie … dat zijn dingen die jij allemaal niet bent. Dat zijn oude giftige herinneringen die verstopt zitten in je onderbewustzijn.

Wanneer we accepteren dat we de optelsom zijn van al onze vroegere gedachten, emoties, gevoelens, woorden en daden, dat ons huidige leven en manier van handelen gekleurd zijn door die programmering, zien we dat Ho’oponopono onze hele leven kan veranderen.

De techniek haalt de negatieve effecten weg van onze gedachten, woorden, emoties en daden uit vroegere incarnaties en van het leven nu. Je kunt het voor ieder probleem gebruiken en je hoeft niet de oorzaak van het probleem te weten. Dat is een groot voordeel. Daarbij zorgt het ervoor dat het bevrijde Zelf weer wordt wat het ooit was, namelijk een reflectie van Liefde en Licht. 

Door het toepassen van de drie  ho’oponopono principes, spijtbetuiging, vergeving en transmutatie worden we spiritueel, mentaal en fysiek gereinigd. Als je Ho’oponopono beoefent voel je je meteen beter. Het is alsof je een andere wereld binnengaat. Het gaat niet om affirmaties, maar om sleutels die de energie van het onderbewuste vrijmaken en je helpen om gereinigd te worden van oude programma’s.

De vier zinnen

Door een paar eenvoudige zinnetjes te zeggen neem je honderd procent verantwoordelijkheid voor alles in je leven, kom je vrij van de programmering in het onderbewuste, maak je contact met het “hogere” en lossen de belemmerende programma’s die het onderbewuste domineren op. Je zegt de zinnetjes tegen het goddelijke/universum en tegen jezelf. Niet dat het goddelijke/universum het hoeft te horen van jou. Jij moet het horen van jou. Want helder te weten dat je onvoorwaardelijk van jezelf en het goddelijke/universum houdt is het eerste vereiste. 

De vier zinnetjes zijn:

Ik hou van je

Het spijt me

Vergeef me alsjeblieft

Dankjewel

Zeg deze zinnetjes altijd en vooral bij negatieve gedachten. Je zult zien dat op het moment dat je zegt ik hou van je tegen jezelf of het universum dat angst en ergernis verdwijnen. Liefde en eenheid komen ervoor in de plaats.

Bewustzijn

Er zijn heel wat theorieën over hoe de menselijke herinnering en het bewustzijn werken en toch kan de reguliere wetenschap er de vinger niet opleggen. De geesteswetenschap daarentegen heeft daar het volgende idee over:

De mens heeft te maken met drie bewustzijnen:

1. Onderbewustzijn: daar zit het programma dat de herinneringen opslaat. 

2. Waakbewustzijn: daar zit het intellect waarmee je je dagelijks leven leidt, gebaseerd op de herinneringen. 

3. Bovenbewustzijn: dat ben jij als individu en in de kern daarvan is er niets behalve het goddelijke, geen programma, gewoon puur jij oftewel de nulstaat.  

Boven die drie bewustzijnen bevindt zich de goddelijke intelligentie waar onze inspiratie vandaan komt die we niet kunnen ervaren zolang we op onze herinneringen leven. Die herinneringen zijn trouwens niet alleen uit dit leven. Die gaan generaties lang terug en daarbij komt dat ze ook nog verbonden zijn met het collectieve onderbewustzijn van de hele mensheid. 

Leven op inspiratie of programmering

Dat programma van herinneringen is als een geloof, een programmering die we delen met anderen als we het in anderen opmerken. Als we bijvoorbeeld iets in een ander zien dat we niet willen, hebben wij het ook in ons. Het is onze uitdaging om alle programma’s te willen wissen, zodat we kunnen terugkeren naar de nulstaat, waar inspiratie kan komen. We hebben als mens de keuze om te leven op inspiratie of herinneringen.

Previous

Vragen over het waarom van alles

Next

Se não quiser ouvir, deve sentir

3 Comments

  1. Thank you Agatha. It seemed that today the power of ho’oponopono was in the movements and continuously practicing saying “I love you” to the body during yoga class. It seemed enough for today. The energy was high. Have a great trip and see you next month.

  2. Agatha

    I look forward to talk about the power of Ho oponpono. An interesting and inspiring tekst. See you in yoga.

    • Thank you Agatha. It seemed that today the power of ho’oponopono was in the movements and continuously practicing saying “I love you” to the body during yoga class. It seemed enough for today. The energy was high. Have a great trip and see you next month.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén

%d bloggers like this: