(português) (English)

Boa Páscoa, Happy Easter, Vrolijke Pasen

START VAN HET SEIZOEN: Zondag 11 April 2021

April 2021 markeert voor mij een nieuw begin na een jaar onthechten van het tot maart 2020 gangbare leven. Soms was het makkelijk en vaak niet. De weg naar binnen is nou eenmaal lastiger dan de weg naar buiten. Maar als er geen buiten meer is dan is de enige optie naar binnen reizen. Die reis heb ik vaker gemaakt en iedere keer brengt het me nieuwe inzichten in mijn eigen functioneren; in het hoe en waarom ik de dingen doe zoals ik ze doe. Ik ben nu klaar om weer naar buiten te reizen op een nieuwe manier en hoop dat jij dat ook bent. Ik heb twee vragen voor je en geef je alvast mijn eigen antwoorden op die vragen, dan weet je het waarom van Buiten 2021.

Hoe voelt je fysieke lichaam? 

Je hoeft niet meteen antwoord te geven. Het heeft mij een hele tijd gekost voordat ik het kon benoemen. Vanaf dat moment werd me veel duidelijk en verscheen stap voor stap de oplossing. Dat was nog eens verbazingwekkend. Goed, mijn lichaam liet zich voelen. Iemand zei me dat het met mijn leeftijd te maken heeft. Dat ik het moet accepteren. Het klopt dat wij mensen ouder in jaren worden en dat betekent niet dat ons lichaam pijn moet lijden. Mijn eerste ongemak begon een maand na sluiting van mijn studio een jaar geleden. Het was een lichte spierpijn in mijn rechter bovenarm. Ik had niets raars gedaan, behalve dat ik gestopt was met yoga doen omdat een rustpauze van drie maanden van alles dat ik normaal doe, mij een interessant experiment leek. Ik ben nogal geneigd pijntjes en fysieke ongemakken te negeren. Dat deed ik nu ook, maar het ging niet weg, het breidde zich juist uit. Ik voelde bijvoorbeeld ineens de aanhechtingen rond mijn heupen. Iedere keer kreeg ik ander signalen uit verschillende delen van mijn lijf. De ene dag ongemakkelijker dan de ander. Ik heb veel gewandeld (au, mijn knie), in de tuin gewerkt (au, mijn rug) en achter mijn bureau gezeten (au, mijn nek) om het boek over de familie te schrijven. Ik heb op advies geluierd en niets gedaan (om chagrijnig van te worden) en ondertussen kon ik me steeds slechter focussen. Of kon ik dat eigenlijk nooit goed?

Kun jij je goed focussen?

Nou, ik heb uitgevonden dat ik daar nooit goed in ben geweest. Ik kan hoge prestaties leveren en extreem geconcentreerd werken, maar niet vanuit een ontspannen houding, heb ik in dit Corona jaar gemerkt. Onder druk, met een deadline en veel stress doe ik het prima, maar zonder die druk van buitenaf dwarrelde mijn denken ineens alle kanten uit. Het duurde een tijdje voordat ik me daarvan bewust werd. Vanuit dat inzicht volgden meer en ben ik aan de slag gegaan, want ja die fysieke ongemakken die niet horen bij het ouder worden wil ik wel kwijt en hoe heerlijk zou het zijn als ik me in volledige ontspanning zou kunnen concentreren op een project?

Denken en voelen

Voordat je fysieke pijn of een emotie in je lichaam voelt is er een gedachte geweest die je in je onderbewustzijn voor waarheid hebt aangenomen. Als die gedachte in balans is met je ziel (dat wat jou een levend mens doet zijn), is er niets aan de hand, maar als die gedachte voortkomt uit het willen voldoen aan de eisen van de buitenwereld dan zal je lichaam je dat na verloop van tijd laten weten. Je hebt als kind bijvoorbeeld geleerd om klaar te staan voor de ander en te zorgen dat het hem of haar goed gaat. Zeg maar, de ander eerst en dan pas jij. In de loop van je leven heb je, om aan die eis te kunnen voldoen, jezelf geleerd om je eigen verlangens en gevoelens te negeren. Dat deed je onbewust anders kon je dit gedrag waarbij je jezelf negeert, niet volhouden. Als je dat maar lang genoeg in je leven doet, dan spiegelt op een gegeven moment je lichaam de zielenpijn die je lijdt en de Corona stilstand 2020 versnelde dat proces. Daarom hoor ik zoveel van dit soort klachten en heb ik er zelf ook last van. Het voorbeeld dat ik gaf is willekeurig, het kan ook een andere oorzaak hebben. Belangrijk is te weten dat het gaat om het onbewust onderdrukken van gevoelens. En wat die gevoelens precies zijn hoef je niet te benoemen, dat kom je vanzelf te weten, zonder woorden. Benoemen is een nieuw verhaal verzinnen waarin je toch een soort slachtoffer blijft. Volgens mij kan het anders. 

Buiten 2021

Het doel van Buiten 2021 is dat je op den duur zonder weerstand kunt mee glijden op de stroom van het leven.  Het middel is je lichaam, want je lichaam dat ben jij. Het is niet een aparte entiteit. Jij bent iedere cel, molecuul en atoom en die zijn doordrenkt van de geest, jouw ziel en van al je gedachten. Zie het maar als energieën die in alles doordringen. In jou en tot ver in het universum. Wij mensen zijn zo intens diep verbonden met elkaar dat het samen zijn en samen oefenen een exponentieel effect kan hebben. 

Zondagochtend

Hoe de zondagochtenden eruit gaan zien, hangt af van hoe de natuur zich voelt en hoe wij ons voelen als groep. Ik heb wel een vorm bedacht om het bewustzijn zo groot mogelijk te maken. 

Ik stel je de vraag: hoe voel je je? Je sluit je ogen en zit stil met die vraag.

We gaan bewegen, yoga en anderszins. Hoeveel ongemakken je ook hebt of hoe jong of oud je ook bent, beweeg met me mee. Voel, ervaar, heb je lichaam lief. Vraag jezelf af wat je voelt. Blijf erbij. Verzin geen antwoorden. Stel gewoon de vraag, masseer het met je adem en voel steeds dieper.

In de diepteontspanning die volgt, kan de toegewijde aandacht voor jezelf ervoor zorgen dat die eerste onbewuste gedachte in je bewustzijn verschijnt. Misschien ben je verbaasd, misschien ontroerd. Wat het ook is, neem in dankbaarheid afscheid van die gedachte en adem. Glij mee op de stroom van het leven en je zult merken dat het ongemak na verloop van tijd slijt. 

We sluiten af met thee en iets zoets en wie weet een gesprek. 

Waar: Quinta os Chões, Pasmal, Ponte Velha (laat me weten als je routebeschrijving nodig hebt).

Wanneer: zondagen zonder regen 10:00 – 11.30 uur. Start 11 april 2021.

Meenemen: yogamat, deken, kussen, warme of koele kleding. Check het weerbericht.

Donatie: € 5 per zondag