learning and teaching full awareness in Portugal

Meningen

Het zijn er niet veel, misschien een handjevol, de websites die ik volg. Ze zijn uiteenlopend van aard en hebben op het eerste gezicht niets met elkaar te maken. Een van die websites is: De grote Rudolf Steiner Citatensite. Volgens mij heb ik die al eens eerder aangehaald. Vanaf dat ik in 1975 kennismaakte met het werk van Steiner heeft hij mij aan het denken gezet. En dat doet hij nog steeds. Het regelmatig ontvangen van een van zijn citaten helpt mij om bij de les de blijven. 

Gisteren las ik dit citaat, geschreven in 1906.

Liefde gaat boven mening. De meest verschillende meningen kunnen worden verdragen als mensen liefde voor elkaar hebben. Daarom is het logisch dat in het antroposofische wereldbeeld geen religie wordt aangevallen en op geen enkele religie bijzondere nadruk wordt gelegd, maar ze worden alle begrepen en er kan zich broederschap ontwikkelen omdat de leden van de verschillende religies elkaar begrijpen.

Dit is een van de belangrijkste taken van de mensheid tegenwoordig en in de toekomst: dat mensen leren met elkaar te leven en elkaar te begrijpen. En zolang deze menselijke sociale gezindheid zich niet ontwikkelt, kan er geen sprake zijn van een occulte ontwikkeling.

Bron: Rudolf Steiner – GA 95 – Vor  dem  Tore  der  Theosophie – Stuttgart, 1 september 1906 (bladzijde 109-110)

Die sociale gezindheid was toen ver te zoeken en dat is nog steeds zo. Of is er iets veranderd in de afgelopen 114 jaar? Dit citaat maakt voor mij duidelijk dat die ‘hogere’ liefde of liefde met een grote L niet bereikt kan worden zonder sociale gezindheid. Er is blijkbaar een strakke volgorde waarin de ontwikkeling van de mensheid plaatsvindt.

Leren lezen en schrijven is nuttig voor het vergaren van kennis. Voor elkaar kunnen zorgen in de breedste zin van het woord is onontbeerlijk om je hart te kunnen openen zodat je eenheid kunt ervaren met jezelf, de ander, de natuur en met alles in het universum. Dat is de occulte (ik vertaal dat als ‘innerlijke´) ontwikkeling die voorbijgaat aan aangeleerde en opgedane kennis. Kennis die in de vorm van weinig doordachte meningen wordt uitgestrooid via de sociale media. En de invloed van deze snelle socials – die niets te maken hebben met sociale gezindheid – is zo groot dat de boel lijkt te stagneren. 

Dat speelt in mijn hoofd. Ik zie het gebeuren. Ik sta met jullie allemaal op een kruispunt in de geschiedenis. Linksaf betekent meedoen aan de meningen carrousel en het consumeren. Rechtsaf betekent je afzijdig houden en wel het-eeuwig-moeten-groeien van de economie in stand houden. Rechtdoor betekent je leven vereenvoudigen waardoor je langzaamaan je zelf kunt zien – want ontdaan van alle poespas – en een start kunt maken met je innerlijke ontwikkeling.

Of zie ik dat verkeerd? 

Previous

Vakantieweek

Next

Het lichtschip Marvão

5 Comments

  1. Patricia Steur

    Ja Lies, ben het met je eens!

  2. ik denk, eerlijk gezegd, dat we het alle drie doen, op verschillende momenten …

Leave a Reply

Your email address will not be published.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén

%d bloggers like this: