Liesbeth Steur

schrijver

De blauwe hemel


Mijn ligbed aan de rand van het zwembad staat voor de helft in de zon en voor de helft in de schaduw. Er staat een koel briesje, de ochtendzon wint aan kracht, het water kabbelt en de hemel is diep blauw. Geen vliegtuig te bekennen. Geen wolkje aan de lucht. Ik kijk net zolang naar dat diepe blauw totdat ik erin opga. Ik voel me zo stil worden als de blauwe lucht en net zo onbeweeglijk. Niets kan mij beroeren.

Stel dat de ware aard van de mens de blauwe hemel is, dan zijn de wolken, groot, klein, wit of grijs, de gedachten die ongevraagd en altijd langs drijven. Ze zijn niet permanent. Ze drijven voorbij net als gedachten. Behalve dan die gedachte waarmee je je onbewust verbindt. Die blijft meteen hangen en veroorzaakt ongemak.

Het leidt je weg uit de enige werkelijkheid die er is: het hier-en-nu.

Eigenlijk is onze ware aard als de hemel: constant en onberoerd. Zelfs een wolk heeft geen invloed.

Zodra ik merk dat er een ongemak in mij naar boven, weet ik dat ik aan een wolk ben blijven hangen en dus een niet-onderzochte gedachte voor waarheid aanneem. Om de oorzaak van dat ongemak te begrijpen stel ik mezelf verschillende vragen. Deze drie bijvoorbeeld:

1. Gaat deze gedachte over iets wat werkelijk op dit moment – hier en nu – aanwezig is?

2. Is deze gedachte aardig, liefdevol en toont het compassie?

3. Is deze gedachte nodig? Is het essentieel voor het geluk van mens en planeet en is het vereist voor mijn overleving?

Ik weet zeker dat je antwoord 3 x nee is. De realiteit is namelijk altijd vriendelijker dan welke gedachte of overtuiging ook. En als je antwoord 3 x nee is, weet je dat je een leugen voor waarheid aanzag.

Ik ben de blauwe hemel en alert op alle wolken, ook al zijn ze nog zo klein.

 

Previous

Ma grand-mère (2)

Next

Gast van ver

1 Comment

  1. C. Verharen

    Onder het motto: K.I.S.S. Keep It Stupid Simple! Nail on the head! XC

Laat je een reactie na!?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén

%d bloggers like this: